ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Στον πόλεμο πρέπει να πάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…»

Για όλους και για όλα μίλησε ο κ.Θανάσης Χατζόπουλος στη διάρκεια της καθιερωμένης και απολογιστικής συνέντευξης Τύπου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco. Με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, ο Πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της εταιρίας, αλλά και στο αγωνιστικό τμήμα και την πορεία που υπήρχε στη διάρκεια της σεζόν 2021-22.

Ο κ.Χατζόπουλος έδωσε σαφέστατη προτεραιότητα στην οικονομική εξυγίανση της εταιρίας, όπως άλλωστε είχε πει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και προέταξε ως βασικό στόχο την απαλλαγή της εταιρίας από τα χρέη. Ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας μπάσκετ , ανέλαβε την ευθύνη για την πορεία της ομάδας, διευκρίνισε ότι ως τα μέσα Ιουνίου θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το μπάτζετ της επόμενης σεζόν, ώστε σε συνεργασία με τον κόουτς Λυκογιάννη να δημιουργηθεί η ομάδα της επόμενης χρονιάς και υπενθύμισε ότι θα ζητήσει και πάλι την στήριξη του κόσμου, μέσα από τη νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα συζητηθεί στην ΓΣ της εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ , στην οποία για πρώτη φορά θα μπορούν να συμμετέχουν και όλοι οι νέοι μέτοχοι, όσοι δηλαδή συμμετείχαν στην τελευταία ΑΜΚ, θα γίνει την επόμενη Τετάρτη (8/6 στις 18:00) στο PAOK Sports Arena.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση από τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ.Βασίλη Τριλυράκη, ο οποίος τόνισε: «Σε λίγες ημέρες αυτή η διοίκηση κλείνει 2 χρόνια πολύ δύσκολα. Δύο χρόνια με κορωνοϊό, δύο χρόνια που παλεύαμε με τα χρέη και με πολλές υποθέσεις που διαιωνίζονταν. Το τι ακριβώς καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα δύο χρόνια θα σας τα πει ο Πρόεδρος. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που συμμετείχε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Ήταν πολύ επιτυχημένη η διαδικασία. Και μαζί να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, που μας στηρίζουν στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Το μεγάλο μας χορηγό BETSHOP, τον Αντώνη Τσαλόπουλο και την εταιρία του mateco, τον κ.Αμοιρίδη που είναι πάντα κοντά στα τμήματα. Την Craft, τη λουξ και φυσικά την οικογένεια Σαββίδη, που είναι η μεγαλύτερη βοήθεια σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις δύσκολες στιγμές και μας στηρίζει εμπράκτως χωρίς να το σκεφτεί».

0106trilyrakis

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ.Θανάσης Χατζόπουλος τόνισε: «Μια πολύ δύσκολη χρονιά έχει τελειώσει. Τελείωσε με έναν τρόπο που πειράζει τους περισσότερους στο αγωνιστικό. Δεν πήγαμε καλά, ήρθαν πολλά ανάποδα πράγματα. Ξεκίνησε ανάποδα, συνεχίστηκε ανάποδα και τελείωσε ανάποδα η χρονιά.

 

Θέλω να ξεκινήσω, αναφέροντας ξανά ότι είχα πει στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, στην πρώτη μας συνέντευξη Τύπου. Είχα πει τότε, ότι το όραμα μου είναι σε πρώτη φάση να επιβιώσει η ομάδα. Να μη χαθεί. Αν καταφέρουμε να την ξεχρεώσουμε θα είναι η ευχαρίστηση της ψυχής μου. Να έρχομαι να βλέπω τον ΠΑΟΚ μου. Στις επόμενες συνεντεύξεις Τύπου, παντού τόνιζα ότι πρώτος στόχος ήταν να ξεχρεώσουμε. Το είχα πει στην συνέντευξη Τύπου για την ΑΜΚ, ότι θα είμαι εδώ μέχρι να ξεχρεώσει η ομάδα, ενώ στην αρχή της χρονιάς, είχα πει ότι έχουμε μπροστά μας ξανά βουνά, από οικονομικής άποψης.

 

Παρόλα αυτά. μέσα σε αυτήν τη χρονιά, η προσοχή έφυγε από το οικονομικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για να ζήσει η εταιρεία. Για μένα αυτό είναι το πιο βασικό και δύσκολο κομμάτι.

 

Στο αγωνιστικό φέτος, δεν κατάφερε η ομάδα να βρει τη χημεία της και να μπορέσει να δείξει το πρόσωπο που μπορούσε να έχει μέσα στο παρκέ. Αυτό έγινε για πολλούς και διάφορους λόγους. Τους ξέρουμε εμείς που είμαστε κάθε μέρα δίπλα στην ομάδα. Σε περισσότερες λεπτομέρειες δε θέλω να μπω γιατί θεωρώ ότι πάει σε επίπεδο κουτσομπολιού. Και είναι κάποια πράγματα που πρέπει να μένουν μέσα στην ομάδα.

 

Το πρώτο φταίξιμο είναι δικό μου. Εγώ χειρίζομαι τις αποφάσεις της ομάδας σε συνεργασία με τον προπονητή. Τι ποιοί παίκτες έρχονται στην ομάδα, έρχονται με την σύμφωνη γνώμη τη δική κου. Οπότε, δε θέλω να επιρρίψω ευθύνες και να μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Έχω επικριθεί για τον τρόπο που λειτουργώ. Σε πολλούς ενοχλεί το γεγονός ότι είμαι τόσο κοντά στην ομάδα, ότι κάθομαι στον πάγκο στους αγώνες και όχι στα επίσημα. Κάποιος ανέφερε ότι μικραίνω την ομάδα με αυτό. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχουν δύο τρόποι να διοικήσεις. Ο ένας είναι το αφεντικό πίσω και έχει τους υπόλοιπους να τραβούν το κουπί. Ο δεύτερος, είναι με τον ηγέτη να βγαίνει μπροστά και να τραβάει πρώτος το κουπί. Εγώ ζω τη ζωή μου με αυτόν τον τρόπο. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ και κανένας δε θα μου αναφέρει ξανά αυτό το θέμα! Επειδή πολλοί λένε ότι αυτός είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και η εταιρεία του πάει καλά. Η εταιρία πάει καλά γιατί και εγώ και ο πατέρας μου πριν από μένα, λειτουργούσαμε με το δεύτερο τρόπο. Οπότε αναρωτηθείτε όλοι, μήπως τελικά είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να διοικηθεί και να λειτουργήσει σωστά μία ομάδα και μία εταιρία.

 

Είπαμε για τη στήριξη και ζητούσαμε από τον κόσμο να έρθει, να κόψει εισιτήρια, να βοηθήσει την ομάδα. Για τους εντός έδρας αγώνες μας, είχαμε φέτος έξοδα αγώνων 116.285 ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα όσον αφορά τα έξοδα. Τα εισιτήρια μας ήταν 63.545 ευρώ. Μπήκαμε δηλαδή μέσα 52.740 ευρώ. Σε μία εταιρεία που προσπαθεί να κάνει εξυγίανση καταλαβαίνεται ότι αυτά τα χρήματα είναι πολύ κρίσιμα

 

Για την Ευρώπη, το συνολικό κόστος είναι 68.886 ευρώ, τα έσοδα μας πλην χρημάτων από το στοίχημα, τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να πάρουμε και από την Ευρώπη, ήταν 51.405. Χάσαμε δηλαδή 17.000 ευρώ. Αν είχαμε πάρει τα χρήματα του στοιχήματος, θα ήμασταν σε καλό σημείο. Γι’ αυτό είχαμε πάρει την απόφαση να συμμετάσχουμε στην Ευρώπη και να ανεβάσουμε λίγο το μπάτζετ, γιατί ήταν χρήματα που τα είχαμε συνυπολογίσει.

 

Για τα χρέη, προς Εφορία και ΙΚΑ που είναι αυτά που κάθε μήνα μας τρώνε το «ζουμί» μας. Από τις επτά ρυθμίσεις στην εφορία, που ξεκινήσαμε με 2.155.000, τώρα χρωστάμε 1.116.000. Έχουμε πληρώσει 1.038.000. Στο ΙΚΑ, που πέρσι είχαμε μια αναστολή, λόγω COVID, από 330.267 κατεβήκαμε στις 266.000. Αυτό είναι ένα από τα βουνά της επόμενης χρονιάς. Αυτό το 1.400.000 σχεδόν στο οποίο πρόκειται να προστεθεί κι ένα ποσό της τάξης των 200.000-250.000 για ένα παλιό πρόστιμο από παλιούς ελέγχους, που περιμένουμε μία απόφαση.

 

Για τους προμηθευτές, υπήρχε το χρέος στο πρακτορείο ταξιδίων, το οποίο καταφέραμε και μηδενίσαμε με το διπλασιασμό της αύξησης στην ΑΜΚ από την οικογένεια Σαββίδη. Το λέω και για όσους αμφισβητούν ακόμη αυτό τον άνθρωπο και αυτή την οικογένεια. Από 1.200.000, τώρα είναι στις 633.000 που μέσα σε αυτά είναι και παλιά χρέη προς δύο εταιρείες του κ. Σαββίδη και κάποιους άλλους προμηθευτές.

 

Να αναφέρω επίσης ότι αυτήν τη διετία, με τα προβλήματα του COVID, με πλέον 10.000 μετόχους, κάναμε ένα υπολογισμό ότι αν είχαμε 3.000 κόσμο στην κερκίδα, έχουμε χάσει από τα έσοδα των εισιτηρίων και μόνο, το ποσό των 1.044.000. Και δεν υπολογίζω διαρκείας. Την πρώτη χρονιά δεν είχαμε τίποτα, φέτος είχαμε κάποια, όχι αυτά που προσδοκούσαμε λόγω των κανόνων της Πολιτείας. Το εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, μας στοίχισε ένα μεγάλο αριθμό διαρκείας. Τα ακριβά διαρκείας πήγαν πολύ καλά, δυστυχώς όμως δεν ήρθε ο πολύ κόσμος.

 

Εμείς ζούμε κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, προσπαθώντας να παλεύουμε με νούμερα, να παλεύουμε με τα χρέη, να πληρώνουμε την ομάδα και τα τρέχοντα. Αρχή της χρονιάς βγάζουμε έναν τεράστιο χάρτη που ετοιμάζει ο οικονομικός μας διευθυντής ο κ.Δάνης και κάθε μήνα, ό,τι πληρώνουμε το σβήνουμε. Τέτοια οργάνωση, με νούμερα, να ξέρουμε που βαδίζουμε και πως πάμε, δε νομίζω ότι έχουν πολλές ΚΑΕ.

 

Στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η οποία θα αφορά την προηγούμενη χρήση. Για να μην μπερδευτούμε, αυτή είναι μία απολογιστική συνέντευξη Τύπου για την τελευταία χρονιά, τη φετινή, αλλά η ΓΣ που θα ακολουθήσει είναι για την προηγούμενη χρήση και εκεί θα ζητηθεί μία νέα ΑΜΚ πάλι των 500.000 ευρώ, για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε όλα αυτά τα χρέη της εταιρίας. Για να βοηθηθεί η εταιρία. Είμαι άνθρωπος με όρια δεν έχω ατελείωτο μπάτζετ να διαθέσω στην ομάδα. Και τα όρια μου, ειδικά φέτος, που φέτος πληρώθηκαν από τα ταμεία της ομάδας 2.5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 2 και παραπάνω πέρσι, με τη βοήθεια του κόσμου. Δεν ξέρω αν θα μπορώ να συνεισφέρω του χρόνου. Γι’ αυτό ζητάω ξανά τη βοήθεια του κόσμου. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και να μην πάνε στράφι δύο χρόνια προσπάθειας και αγώνα».

0106chatzo

Στη συνέχεια ο κ.Χατζόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε…

Για το πότε υπολογίζει ότι μπορεί να μηδενίσει τα χρέη: «Εξαρτάται καθαρά από το τι έσοδα μπορεί να έχει η ομάδα. Μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα που να μπορούσαμε να τα βάλουμε στην ομάδα και να ξοφλήσουμε τα παλιά χρέη αύριο. Αλλά αυτό δε γίνεται από μέρους μου, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Για το λόγο αυτό, ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου και κάθε βοήθεια. Ακόμα επιχειρηματιών που μπορούν να βοηθήσουν, με μεγαλύτερη άνεση για να τελειώσει η «γάγγραινα» και να μπορέσει η ομάδα να αρχίσει να κάνει τα επόμενα της βήματα.

Σήμερα η ομάδα έχει 4.726.000 ευρώ εναπομείναντα χρέη. Μέσα σε αυτά βέβαια, φαίνεται κι ένα κομμάτι δανεισμού που ξέρετε ότι υπάρχει από την οικογένεια Σαββίδη. Μέσα σε αυτά είναι και τα χρήματα τα δικά μου, που μπαίνουν αναγκαστικά λόγω νόμου, μέσω δανεισμού. Δεν έχω χρήματα να βάλω από πλάγιες οδούς. Είναι όλα μου τα χρήματα φορολογημένα, με πληρωμένους φόρους και ό,τι μάζευα για τη ζωή μου το βάζω σε αυτήν την ομάδα. Το οικονομικό, θα εξαρτηθεί από το τι έσοδα θα έχουμε. Από χορηγίες, τα περίφημα χρήματα του στοιχήματος που περιμένουμε κάθε μέρα μήπως ακούσουμε κάποιο νέο. Όλοι τα προϋπολόγισαν, όχι μόνο εμείς, άσχετα αν δεν βγαίνει κανείς να το πει».

Για το τι θα άλλαζε στη φετινή ομάδα: «Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ίσως θα έπρεπε να αλλάξουμε κάποιους παίκτες. Είχαμε την ατυχία να χάσουμε κάποιους με τραυματισμούς, αλλά είχαμε την ατυχία να έχουμε κάποιους να κοιτούν τα νούμερα τους, τους χρόνους συμμετοχής τους και να μη δέχονται ένα συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα. Ίσως αυτό θα έπρεπε να γίνει. Απλώς επειδή πίστευα ότι η ομάδα είχε παραπάνω δυνατότητες, αλλά δεν απέκτησε ποτέ τη χημεία για να τις βγάλει, ίσως τελικά αυτό έπρεπε να γίνει».

Για το αν θα τον βοηθήσει αυτή η διετία για την επόμενη χρονιά όσον αφορά τις εμπειρίες: «Μπορεί να συγκινούμαι εύκολα και να κλαίω κι εύκολα, αλλά αυτό έρχεται από το συναίσθημα. Είμαι όμως πολύ πεισματάρης άνθρωπος. Δεν παρατάω εύκολα κάτι που έχω ξεκινήσει, εκτός αν φτάσω σε σημείο, που πραγματικά να μην υπάρχει πραγματικά ευρώ. Εκεί θα πρέπει να βγω και να πω στον κόσμο, συγνώμη τελείωσαν τα ευρώ, δεν υπάρχει μία, οπότε δε μπορώ να συνεχίσω. Να κάνω τι; Να δημιουργήσω άλλα χρέη; Δεν υπάρχει νόημα. Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη σε επιλογές προσώπων που κάναμε πέρσι. Περιμένουμε κάποιες απαντήσεις στα οικονομικά μας, που θα ξέρουμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε το ύψος του μπάτζετ που θα έχουμε για τους χρόνου και θα δούμε αν θα ξαναπάμε Ευρώπη, τι παίκτες θα πάρουμε και τι οικονομική δυνατότητα θα έχουμε. Θα πρέπει να βρούμε παιδιά, με μία φιλοδοξία, να θέλουν να πάνε μπροστά. Να θέλουν να μπουν στο πετσί αυτής της ομάδας. Να θέλουν να παλεύουν σε κάθε ματς. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε για την επόμενη χρονιά».

Για το ποσό που απομένει σε χρέη που φτάνει περίπου τα 2.000.000 και πως υπολογίζει να αποπληρωθούν: «Η Εφορία πληρώνεται κάθε μήνα, χρειαζόμαστε κάθε μήνα περίπου 50.000 ευρώ για τις ρυθμίσεις για να μειώνουμε αυτό το ποσό. Αν συνεχίσουμε να πληρώνουμε θέλουμε ακόμα δύο και κάτι χρόνια. Αν πετύχουμε μία αύξηση, θα μπορούσε κάλλιστα ένα κομμάτι να σβήσει κάποιες από τις ρυθμίσεις, ούτως ώστε το μηνιαίο δοσολόγιο να μειωθεί. Αυτό είναι ένα οξυγόνο κάθε μήνα για την εταιρία και για αυτά που έχει να πληρώνει. Έχουμε να πληρώνουμε κάθε μήνα το προσωπικό, τους παίκτες, τα σπίτια των παικτών, τα τρέχοντα της Εφορίας και όχι μόνο τα παλιά. Τα τρέχοντα είναι άλλο ένα τέτοιο ποσό. Φέτος θέλαμε κάθε μήνα 100-110.000 ευρώ, κάθε μήνα για να πληρώνουμε Εφορία. Το μηνιάτικο της ομάδας ήτα περίπου 200-220.000 ευρώ! Όταν η ρευστότητα, κάποιους μήνες, δεν είναι αυτή που πρέπει, αρχίζουν τα ζόρια. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα βοηθάει. Εγώ βόηθα-βόηθα, έχω αρχίσει να ζορίζομαι σοβαρά. Δεν κρύβομαι, ούτε υπόσχομαι. Δεν το παίζω μεγιστάνας. Δεν υποσχέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό που πάντα ευχόμουν, ήταν να ξεχρεώσουμε την ομάδα και να έρθει να την πάρει κάποιους καθαρή και να μπορέσει να συνεχίσει αυτή η ομάδα και να βρει το δρόμο της».

Για το δάνειο της οικογένειας Σαββίδη: «Δεν έχουμε συζητήσει κάτι με την οικογένεια για αυτό το κομμάτι. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε να δούμε τι ισχύει. Από πέρσι που είχαμε αναλάβει, είχε ειπωθεί ότι η οικογένεια δεν τα θέλει αυτά τα χρήματα, αλλά αυτό απέχει από το να σβηστούν από τα βιβλία μας. Μην ξεχνάτε ότι στο διπλασιασμό του ποσού που μαζεύτηκε από την ΑΜΚ, η οικογένεια Σαββίδη μηδένισε ένα ποσό της τάξης των 300.000€. Έχουν τόσες επιχειρήσεις, είναι η ΠΑΕ, είναι και η ΚΑΕ μία από τις εκκρεμότητές τους. Πιστεύω ότι θα έρθει κάποια στιγμή που θα ωριμάσει κι αυτό και θα γίνει η συζήτηση για το τι θα γίνει με αυτό το ποσό».

Για τον Άρη Λυκογιάννη και τη συνεργασία μαζί του: «Βιώσαμε διάφορες καταστάσεις καθημερινά, οι οποίες ξεκινήσουν κατά κύριο λόγο από τους παίκτες. Δε λέω ότι ο κ. Λυκογιάννης είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος, αλλά δεν του αρέσει να χάνει. Όταν λέει κάποια πράγματα κι ο παίκτης δεν τα ακολουθεί, αυτό οδηγεί σε ένα συνδυασμό πραγμάτων και δεν υπήρξε ποτέ χημεία στην ομάδα. Ο κόουτς Λυκογιάννης θα είναι και του χρόνου ο προπονητής μας. Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώνει. Εγώ επιμένω ότι πρέπει να μείνουμε στο οικονομικό. Εσείς θα επιμένετε στον κόουτς και στο αγωνιστικό, εγώ θα επιμένω στο οικονομικό και να δούμε ποιος θα σπάσει το ντουβάρι. Εφόσον βρούμε το οικονομικό και του πούμε του ανθρώπου τι λεφτά έχουμε, τότε να του πούμε ότι πάμε να κάνουμε την ομάδα, με πιο σωστές αποφάσεις και να προχωρήσουμε για την επόμενη χρονιά».

Για τις σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με την Ευρώπη: «Μπορεί βαθμολογικά να μην έχουμε δικαίωμα αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν φύγει κάποιες ομάδες από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε ψάχνουν συγκεκριμένο αριθμό ομάδων. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα brand name στην Ευρώπη που τον θέλουν οι διοργανώσεις. Πρόσφατα έγινε πρόσκληση και από Eurocup. Δε νομίζω ότι είναι σοφό να πάμε γιατί απαιτεί κάποια επίπεδα μπάτζετ, που δε μπορούμε να φτάσουμε. Βλέποντας το οικονομικό μας πλάνο, θα δούμε αν και εφόσον μπορούσε να το στηρίξουμε το θέμα της Ευρώπης, συζητώντας με τη διοργάνωση που ήμασταν και πέρσι. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή, αυτό βοηθά να σε καλέσουν και είναι μια ομάδα με ιστορία στην Ευρώπη».

Για το γεγονός ότι ενώ κάνει προσπάθεια για παλιά χρέη, άλλες ομάδες έχουν προβλήματα και δεν έχουν κυρώσεις: «Εγώ προσωπικά κοιτάω το σπίτι μου. Την ομάδα και την εταιρεία. Να είμαστε εμείς συμμαζεμένοι, τυπικοί και στην ώρα μας. Το τι κάνουν οι άλλοι και τι προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω δε με απασχολεί πολύ. Υπάρχουν ομάδες με προβλήματα και θα έχουν πρόβλημα γιατί πλέον η ΕΟΚ έχει εναρμονίσει το καταστατικό της με τη FIBA. Αυτό που κάναμε εμείς πέρσι, που δώσαμε προτεραιότητα στις υποθέσεις που είχαν φτάσει στο ΒΑΤ, αποδεικνύεται σοφό, γιατί δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, Από εδώ και πέρα ομάδα που χρωστάει σε παλιά, θα έχουν ζήτημα, θα προσπαθήσουν να τις βοηθήσουν με κάποια πλάνα πληρωμών, αλλά αν δεν ακολουθηθούν και δελτία να βγάλουν θα έχουμε ανάκληση. Ο κανονισμός είναι πιο αυστηρός. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουν πρόβλημα και ομάδες που έχουν και κόσμο. Δεν είναι και καλό για το μπάσκετ να παίζουμε με ομάδες με λίγο κόσμο και 50 φιλάθλους. Οι ομάδες θα πρέπει να συμμαζευτούν. Ο ΕΣΑΚΕ γι’ αυτό θέσπισε τον καινούργιο κανονισμό με το φάκελο στις 30 Μαΐου, ίσως να είναι λίγο νωρίς, αλλά γίνεται για να αναγκαστούν οι ομάδες να είναι πιο τακτοποιημένες. Από τη μία είναι καλό, από την άλλη δημιουργεί προβλήματα, γιατί χρειάζεται ένα ποσό 80.000€ στην εγγυητική που πρέπει να κλείσεις. Εμείς είμαστε τακτοποιημένοι, καταθέσαμε πλήρη φάκελο με την εγγυητική και τα πάντα, οπότε δε μας ανησυχεί το θέμα του πιστοποιητικού».

Για το μπάτζετ της επόμενης σεζόν: «Θα το αποφασίσουμε μέσα Ιουνίου, όταν και θα ξέρουμε και τα βασικά μας έσοδα. Για τους παίκτες που πρέπει να πάρουμε, αλλά και για το ποιοι πρέπει να μείνουν θα εξαρτηθεί από αυτό. Πέρσι, δεν είχαμε τα χρήματα του στοιχήματος. Αν τα είχαμε θα ήμασταν ακριβώς στον προϋπολογισμό μας. Αν έρθουν θετικές απαντήσεις και έρθουν έσοδα, θα ξαναπάμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αν δεν έρθουν, θα κάνουμε μείωση αναγκαστικά. Νομίζω ότι είναι και λογικό».

Για τη θέση του τεχνικού διευθυντή και αν σκέφτεται ενίσχυση του τιμ: «Ο κ. Σταυρόπουλος με την ενασχόληση του με την ΕΟΚ έρχεται με συμβουλευτικό περισσότερο ρόλο. Έκανε αυτήν τη δουλειά τόσα χρόνια αμμισθί και δυστυχώς λόγω των οικονομικών μας, το να πάρουμε έναν τεχνικό διευθυντή, είναι μία επιβάρυνση οικονομική που δε μπορούμε να τη σηκώσουμε. Φυσικά και θέλουμε, αλλά μέχρι να ξεχρεώσουμε όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε το κατιτίς παραπάνω. Και αυτήν τη δουλειά θα πρέπει να την κάνουμε μεταξύ μας, μέχρι να αναπνεύσουμε καλύτερα οικονομικά. Όχι ότι δε θέλουμε όμως».

Για την πιο ευχάριστη στιγμή της σεζόν: «Σίγουρα κάποιες νίκες της ομάδας. Οι 32 πόντοι επί του Άρη, η νίκη επί της Galatasaray. Κοντράραμε ομάδες με αρκετά μεγαλύτερο μπάτζετ από μας, αλλά γενικά η χρονιά ήταν μυστήρια. Είχαμε καλές νίκες, πολύ άσχημες νίκες. Το πιο δύσκολο για μένα είναι ότι χάσαμε παιδιά, όπως ο Griffin που έδινε τρομερή ζωντάνια ακόμη και στις π0ροπονήσεις και τραβούσε όλη την ομάδα. Ο Carter που ήταν ένας άψογος επαγγελματίας. Ο Jones, ήταν μία δύσκολη απόφαση την οποία πήραμε. Έχασε και τη μητέρα του πρόσφατα και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ αυτό συναίσθημα».

Για τα τμήματα υποδομής… «Έχουμε το μυαλό μας στα νέα παιδιά. Υπογράψαμε συμβόλαιο με τον Θοδωρή Κωνσταντινίδη, έρχεται και ένα ακόμη παιδί ο Καλλιοντζής και γενικά είναι μονόδρομος το να προσπαθήσουμε να βγάλουμε νέα παιδιά για την πρώτη ομάδα. Δεν είναι εύκολο. Έτσι όπως είναι ο νόμος, στα 18 μπορούν να υπογράψουν όπου θέλουν, Έρχονται στιγμές που σκέφτομαι αν αξίζει τον κόπο να επενδύσεις χρήματα και να σου φύγει ένας παίκτης. Παράδειγμα ο Τανούλης, που βγήκε από τις ακαδημίες μας, αλλά όταν έγινε 18 έφυγε. Δεν ξέρω αν ή5αν απόφαση ή καθοδήγηση. Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή παίζει σε άλλη ομάδα. Με το πλαίσιο που υπάρχει αυτή την στιγμή δεν είναι τόσο εύκολο. Σε πρώτη φάση, μέχρι να στρώσουμε λίγο και να πατήσει καλά στα πόδια της η εταιρεία, δεν ξέρω αν θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τις ακαδημίες. Είναι αρκετά παιδιά, αρκετοί προπονητές και θέλει παρακολούθηση. Το θέμα είναι να το πάρεις και να κάνεις δουλειά. Είναι καλό να έρθουν κάποια στιγμή και να είναι κάτω από την ΚΑΕ. Όσο είμαστε ακόμα αδύναμοι στο οικονομικό είναι δύσκολο…»

Για το πως κλείνει η φετινή χρονιά και αν μένει υπόλοιπο: «Δε νομίζω ότι θα έχουμε θέμα. Ήδη έχουμε διακανονίσει τους παίκτες, έχουμε πληρώσει και εφορία Μαΐου. Το οικονομικό πλάνο το ξεκινάμε Ιούλιο και τελειώνει Ιούνιο. Νομίζω θα είμαστε πληρωμένοι φέτος. Το θέμα είναι να είμαστε δυνατοί να ξεκινήσουμε δυνατά την επόμενη σεζόν. Αυτό έχει να κάνει με το πως θα πάει η αύξηση, τα διαρκείας…»

Για τα εισιτήρια διαρκείας: «Οι τιμές των διαρκείας τόσα χρόνια είναι ίδιες. Δεν αλλάζουν. Αν τις χαμηλώσουμε, καλύτερα να το κλείσουμε, να φύγουμε! Οι τιμές είναι φθηνές. Είναι βασικό έσοδο τα διαρκείας για μία επαγγελματική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια που θυμάμαι, παίζει περίπου στις 2.000 διαρκείας. Φέτος που υπήρχε μία δυναμική υποτίθεται, για παραπάνω λόγω των μέτρων, μείναμε ξανά στα ίδια. Θέλω να πιστεύω ότι και του χρόνου, θα είμαστε στα ίδια. Εκτός κι αν ο κόσμος, αντί να επικεντρωθεί στην εξυγίανση, μείνει μόνο στο αγωνιστικό. Θα σημαίνει ότι δε συμβαδίζει το όραμα το δικό μου, με τα «θέλω» του κόσμου. Ας μου το πει ο κόσμος «θέλουμε παικταράδες, χρέωσε την ομάδα και δεν μας ενδιαφέρει». Οπότε εγώ επειδή αυτό δεν κάνω, θα πω γεια σας…»

Για το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα: «Περιμένουμε τις συζητήσεις του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ και με συνδρομητικό κανάλι που από ότι ξέρω έχουν γίνει συζητήσεις. Θα γίνει συμβούλιο για το πως θα πάει η μοιρασιά. Κάποιες ομάδες από την Αθήνα έχουν κατά τη γνώμη μου τρελές απαιτήσεις. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ζητούν από 1 εκατομμύριο από ότι έχει ακουστεί, αλλά ακούγεται ότι και η ΑΕΚ ζητάει 700.000. Αν τα πάρει η ΑΕΚ αυτά τα λεφτά, εγώ θα ζητήσω 1.000.000 και αν δεν τα πάρω ο ΠΑΟΚ δε θα παίζει στην τηλεόραση. Είχαμε κάνει μια συμφωνία να πάμε όλες οι ομάδες μαζί. Να γίνει ένας επιμερισμός, σύμφωνα με θέσεις και εμπορικότητα. Αλλά να βγαίνουν ομάδες με χίλια μύρια προβλήματα και να ζητάνε τρελά πράγματα, δε θα το ανεχτώ. Εκεί μπορεί μετά, να πάμε μόνοι μας, με δικά μας μέσα».

Για το πως θα ένιωθε ο ίδιος, ως νεαρός οπαδός αν έβλεπε την ομάδα του εκτός πλέι οφ, μετά από 14 χρόνια: «Νομίζω ότι είπα ήδη ότι αποτύχαμε αγωνιστικά και ο πρώτος που έχει την ευθύνη είμαι εγώ. Ο νεαρός οπαδός, αν είναι και μέτοχος, ας έρθει στη Γ.Σ., μπορεί να έρθει να μου «Χατζόπουλε απέτυχες και θέλω να φύγεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα». Η ζωή είναι τροχός και γυρίζει. Έρχονται και εύκολα και δύσκολα. Πέρσι ήταν μια καλή χρονιά. Μας πήγαν όλα πρίμα. Φέτος μας πήγαν όλα ανάποδα. Εμείς δεν είμαστε στεναχωρημένοι; Δε με καίει εμένα μέσα μου; Βλέποντας όμως τα χίλια άλλα προβλήματα που έχουμε, πιστέψτε με ότι είναι δεύτερης προτεραιότητας. Όταν παίζεται ύπαρξη σου, ενδιαφέρεσαι γι’αυτό, κοιτάς να υπάρχεις και μετά όλα τα υπόλοιπα. Όταν εγώ δεν ήξερα αν θα βγει ο Μάιος, ποια πλέι οφ να σκεφτώ; Ήμασταν ένα βήμα από το γκρεμό. Προσπαθούσαμε να φρενάρουμε για να μην πέσουμε. Ο νεαρός οπαδός δεν έχει την εμπειρία. Βλέπει μόνο καθαρά οπαδικά κι εγώ πλέον στην ηλικία που είμαι, είμαι οπαδός, αλλά πρέπει να βλέπω κι άλλα πράγματα. Και να μην τυφλώνομαι από τον οπαδισμό μου. Πρέπει να θυμάμαι αυτά που έλεγα όταν ανέλαβα. Προτιμώ να με κράζετε γιατί δεν πήγαμε καλά στο αγωνιστικό και να ζει η εταιρεία και να συνεχίζουμε, γιατί φέτος είμαστε από τους πρώτους με πλήρη φάκελο. Με πλήρη φάκελο και όχι να συμπληρώνει μετά από 15 ημέρες. Οι δικαιολογίες για τις τράπεζες που δε μας βγάζουν την εγγυητική… Εγώ σε μία μέρα την έβγαλα! Γιατί μου την έβγαλε. Μόλις είχα τα χρήματα. Εγώ θέλω να είμαι καθαρός και να είναι η ομάδα μου καθαρή.

Κάποια ματς που χάσαμε δεν τα χάσαμε μόνο επειδή ήμασταν κακοί. Να μην την ανοίξω αυτήν την κουβέντα. Γιατί άλλες φορές που την άνοιξα δεν άρεσε και μετά η τιμωρία έρχεται μέσα στο γήπεδο… Ας το σταματήσω εδώ. Πρώτος στόχος είναι η υγεία του σπιτιού μας. Έχω αξίες, έχω το όραμά μου και μία ημέρα θέλω να βγω εδώ και να πω ξεχρεώσαμε. Όλοι μας όμως και μαζί πρέπει να πάμε στον πόλεμο. Και στα καλά και στις χαρές και στις λύπες και όχι μόνο να γράφουμε».

Για τη συνεργασία με τον Α.Σ.ΠΑΟΚ : «Με τον πρόεδρο του Α.Σ. από την πρώτη μέρα που συζητήσαμε να αναλάβουμε, μου έδωσε την ομάδα εν λευκώ. Η λειτουργία που έχουμε στο γήπεδο, τα τμήματα, οι ώρες, λογικό είναι όταν είναι τόσα τμήματα, λογικό είναι να υπάρχουν κάποια ζητήματα με αγώνες. Καλή διάθεση να υπάρχει. Αν τα δούμε καλοπροαίρετα μια χαρά μπορούμε να συνεννοηθούμε. Πρέπει να βρεθούμε κάποια στιγμή να δούμε το γήπεδο που «βογγάει». Είναι πλέον 22 ετών. Έχει αρχίσει να έχει θέματα, να ζητάει συντήρηση που εγώ μόνος μου, δε μπορώ να αντέξω, οπότε θα πρέπει να μπει το χέρι στη τσέπη κι από αλλού. Φτιάξαμε πέρσι το παρκέ, πρέπει να κάνουμε και το παρκέ στο βοηθητικό γήπεδο. Το γήπεδο είναι τεράστιο, τα κόστη δε μπορούμε να τα αντέξουμε μόνοι μας. Πρέπει να μπει το χέρι στην τσέπη και από αλλού».

 

ΧΟΡΗΓΟΙ
Back to Top